Rosalba Carriera - artista lunii iulie

03.07.2021

Rosalba Giovanna Carriera, n. 7 Octombrie 1675 - d. 15 aprilie 1757, a fost o minunată pictoriță venețiană, reprezentantă de seamă al stilului rococo. Fiică a unui grefier și a unei producătoare de dantelă, Carriera și-a început cariera de artist plastic cu câteva portrete și câteva picturi cu teme alegorice, aceste tipuri de lucrări consolidându-i destul de rapid reputația, în cadrul lumii artiștilor italieni, obținând astfel un loc la Accademia di San Luca din Roma, în anul 1704.
 

Cu trecerea timpului, Rosalba Carriera a devenit din ce în ce mai cunoscută datorită picturilor ei pastelate, cu decoruri bine alese și cadre măgulitoare cu suprafețe fine, fiind astfel numită inovatoarea pastelurilor în stilurile Rococo, urmând ca în anul 1720, anul ei plin de glorie, Carriera să creeze portretele unor persoane marcante ale vremii, cum ar fi portretul tânărului Ludovic al XV-lea.


Aici aceasta s-a împrietenit cu alți pictori și alte pictorițe, a schimbat impresii și a învățat lucruri noi și totodată și-a făcut cunoscută cea mai mare operă a ei, portretul lui August al III-lea al Poloniei din 1713, lucrare ce a acumulat mai bine 150 de pasteluri.


Cu toate acestea, ultimele două decenii ale pictoriței Carriera au fost afectate de traumele emoționale și fizice ale morții surorii ei, din anul 1738, și de pierderea propriei sale vederi opt ani mai târziu. Munca ei continuat să influențeze alți portretiști, de pilda Adélaïde Labille-Guiard și Elisabeth Louise Vigée -LeBrun.

Secția: Portrete


Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

pastellist.com

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!