Rosalba Carriera- artista lunii Aprilie 2018

04.04.2018

Estimated reading time: 2 minutes, 9 seconds. Contains 433 words

Rosalba Giovanna Carriera, n. 7 Octombrie 1675 - d. 15 aprilie 1757, a fost o minunată pictoriță venețiană, reprezentantă de seamă al stilului rococo, și una dintre cele mai de succes artiste din epoca ei. Fiică a unui grefier și a unei producătoare de dantelă, Carriera și-a început cariera de artist plastic cu câteva portrete și câteva picturi cu teme alegorice, aceste tipuri de lucrări consolidându-i destul de rapid reputația în cadrul lumii artiștilor italieni-obținând astfel un loc la Accademia di San Luca din Roma, în anul 1704.
 

Cu trecerea timpului, Rosalba Carriera a devenit din ce în ce mai cunoscută datorită picturilor ei pastelate cu decoruri bine alese, cu cadre măgulitoare și suprafețe fine, fiind astfel numită inovatoarea pastelurilor în stilurile Rococo, urmând ca în anul 1720, anul ei plin de glorie, Carriera să creeze portretele unor persoane marcante ale vremii, cum ar fi însăși tânărul Ludovic al XV-lea.


Aici, la Paris, aceasta s-a împrietenit cu alți pictori și alte pictorițe, a schimbat impresii și a învățat lucruri noi și, totodată, și-a făcut cunoscută cea mai mare operă a ei, adică portretul lui August al III-lea al Poloniei, din 1713, portret ce a acumulat mai bine 150 de pasteluri.


Cu toate acestea, ultimele două decenii ale pictoriței Carriera au fost afectate de traumele emoționale și fizice ale morții surorii ei, din anul 1738, cât și de pierderea propriei sale vederi, opt ani mai târziu, munca ei continuând să influențeze și alți portretiști, cum ar fi: Adélaïde Labille-Guiard și Elisabeth Louise Vigée -LeBrun, pictoriță asupra căreia m-am oprit într-unul din articolele anterioare.


Acum, vă las totuși să vă încântați ochii cu aceste jocuri de culori și lumini(...) Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29.08.2020
Secția: Portrete


Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

pastellist.com

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!