Evelyn De Morgan- artista lunii august

16.08.2021

Evelyn De Morgan, n. 30 august 1855, Londra, Anglia, Regatul Unit - 2 mai 1919, Londra, Anglia, Regatul Unit, a fost o pictoriță prerafaelită, a cărei stil matur se distinge prin precizia acordată detaliilor simbolice, a jocurilor de umbre și lumini folosite ca metafore în lucrările ei cu tematică spirituală, biblică și literară, mitologică și ezoterică.
 

Instruită de unchiul ei, Rodhamn Spencer-Stanhope, aceasta a reușit să intre la Școala de Arte Plastice Slade. Mai târziu a studiat în Italia, la Roma și la Florența. Inspirată de picturile romantice ale lui Dante Gabriel Rossetti și mai cu seamă de picturile lui Edward Burne-Jones, prietenul ei, aceasta a avut prima expoziție la Grosvenor, cu tabloul "Ariadne la Naxos", în 1877. După ce s-a căsătorit cu olarul William de Morgan, în 1887, s-a implicat în mod activ în mișcarea Pre-Raphaelită


Dacă la început o întâlnim pe Morgan cu reprezentări ale influenței clasice predate la Slade School of Art de Sir Edward Poynter, în anii următorii din viață o găsim pe artistă promovând stilul Pre-rafaelit, operele ei bazându-se de această dată pe sensurile alegorice și referințele la viață și moarte, dar și rolul femeii într-o societate patriarhală, așa cum se reiese din tablouri precum "The Gilded Cage" și "Prizonierul". 


După căsătoria cu William de Morgan, mama acestuia, fost medium, a încurajat-o pe nora ei într-o gândire neortodoxă, fapt care se observă și din anumite lucrări ale artistei, care fac referire la spiritism și ale componente ale acestuia, care fac referire la zbuciumul acesta interior al credințelor, la mai toate experiențele ei paranormale. Jane Hales, modelul preferat al artistei, întruchipează aceste aspecte în mod desăvârșit în picturile sus menționate.


Astfel, prototipul femeii prerafaelite în viziunea Evelynei contrastează semnificativ cu femeile pictate de bărbații artiști prerafaeliți, exemple dintre cele mai grăitoare găsindu-se în  "Flora", "Lux în Tenebris" și "The Dryad", Wiilliam Blake Richmond amintind despre această artistă astfel: "Her industry was astonishing, and the amount which she achieved was surprising, especially considering the infinite care with which she studied every detail. This is Evelyn de Morgan! "


Latest update: 30 noiembrie 2022
Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

arthistoryproject.com

biography.com

victorianweb.org

www.demorgan.org.uk


Bibliografie:

The Morgan Foundation