Evelyn De Morgan- artista lunii August 2018

12.08.2018

Evelyn De Morgan, n. 30 august 1855, Londra, Anglia, Regatul Unit - 2 mai 1919, Londra, Anglia, Regatul Unit, a fost o pictoriță prerafaelită, a cărei stil matur se distinge prin precizia acordată detaliilor si jocurilor de umbre și lumin folosite ca metafore în lucrările ei cu tematică spirituală, biblică, literară, ezoterică și mitologică.
 

Instruită de unchiul ei, Rodhamn Spencer-Stanhope, aceasta a reușit să intre la Școala de Arte Plastice Slade. Mai târziu a studiat în Italia, la Roma și la Florența. Inspirată de picturile romantice ale lui Dante Gabriel Rossetti și mai ales de picturile lui Edward Burne-Jones, prietenul ei, aceasta a avut prima expoziție la Grosvenor, cu tabloul "Ariadne la Naxos", în 1877. După ce s-a căsătorit cu olarul William de Morgan în 1887, s-a implicat în mod activ în mișcarea Pre- Raphaelită. 


Dacă la început o întâlnim pe Morgan cu reprezentări ale influenței clasice, predate la Slade School of Art, de Sir Edward Poynter, în anii următorii din viață o găsim pe artistă promovând stilul Pre-rafaelit, lucrările ei bazându-se de această dată pe sensurile alegorice și referințele simbolice viață, moarte, și rolul femeii într-o societate patriarhală, așa cum se reiese si din tablouri precum "The Gilded Cage" și "Prizonierul". 


Acordând  atenție violetului, galbenuluii, și roșului, această pacifistă convinsă a creat multe opere cu mesaje anti-război, precum "Crucea Roșie" sau "S.O.S."(...) 


După căsătoria cu William de Morgan, mama acestuia, fost medium, a încurajat-o pe nora ei într-o gândire neortodoxă, fapt care se observă și din anumite lucrări ale artistei, care fac referire la spiritism și ale componente ale acestuia;  la zbuciumul acesta interior al credințelor, și la mai toate experiențele ei  paranormale. Jane Hales, modelul preferat al artistei, întruchipeaza aceste aspecte în mai toate capodoperele sale cele sus mentionate.


Astfel, prototipul femeii prerafaelite în viziunea Evelynei contrastează semnificativ cu femeile pictate de bărbații artiști prerafaeliți, femei care par a fi niște construcții efemere, de vis,  în comparație cu prototipul lui Morgan, al unei femei frumoase, atletice, puternică, și robustă, de exemplu cea din "Flora", "Lux în Tenebris" și "The Dryad". 


Wiilliam Blake Richmond amintește despre ea următoarele: "Her industry was astonishing, and the amount which she achieved was surprising, especially considering the infinite care with which she studied every detail. This is Evelyn de Morgan!" 
Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

arthistoryproject.com

biography.com

victorianweb.org