Dante Gabriel Rossetti- artistul lunii Mai 2018

12.05.2018

Estimated reading time: 2 minutes, 52 seconds. Contains 574 words

Dante Gabriel Rossetti, n. 12 mai, 1828, Londra - d. 9 aprilie 1882, Birchington-on-Sea, Kent, a fost un pictor, poet și traducător englez, fondator și reprezentant de seamă al mișcării artistice cunoscute sub numele de "Confreria Prerafaeliților".
 

Frate al poetesei Christina Rossetti și al criticului literar William Michael Rossetti, acesta s-a dedicat încă din tinerețe literaturii, în special poeziei, urmând King's College School, pe care însă a abandonat-o după patru ani;  interesul său pentru arta medievală italiană determinându-l să se dedice mai mult picturii, înscriindu-se astfel la cursurile Academiei de Desen sub îndrumarea lui Henry Sass.


Aici, Rossetti l-a întâlnit pe William Holman Hunt, cel care îi va deveni și prieten, continuându-și studiile mai apoi cu pictorul Ford Madox Brown, cel despre care am amintit și în articolul dedicat pictoriței Marie Spartali Stillman. Asemenea lui Madox Brown, Rossetti a acordat o atenție sporită cadrelor și decorurilor din picturile sale, în special celor din perioada anilor 1850- 1860, concepute într-un mod iconic chiar.


Astfel, de atunci și pentru tot restul vieții sale, Rossetti și-a pus toată forța creatoare într-o serie impresionantă de portrete ale unei femei deosebit de puternice, deosebit de impunătoare, cu ochii mari, blânzi și buni, cu buze pline și senzuale, cu gâtul alungit și structura feței destul pronunțată, deosebit de masivă. 


Această femeie, pe care o întâlnim în mai toate operele sale, este nimeni alta decât lady Spartali, cea care a devenit muza lui perfectă, buna sa prietenă care a rămas asemenea unui vis frumos, atât în amintirea lui cât și a noastră. 


Potențându-se unul pe celălalt, stimulându-și latura creativă, Rossetti și Spartali au reușit să creeze unele dintre cele mai iubite capodopere pre-rafaelite din toate timpurile, cu toate că, dacă la un moment dat fiecare a preferat să exploreze și alte tonuri, palete, și tehnici.


Fiind plasată în scene adesea alegorice, femeia Rossetti, aceasta femeie titanică, este înconjurată fie de flori de o adevărat valoare simbolică, fie de obiecte, cărți, sau scrisori, acestea fiind elemente cărora pictorul le-a acordat o atenție din ce în ce mai mare, mai ales odată cu trecerea anilor.


Pentru a vă convinge de cele spuse în rândurile de mai sus, vă invit să examinați aceste lucrări de neegalat, aș putea spune, iar dacă doriți să aflați și mai multe despre povestea dintre Dante și Marie nu ezitați să faceți un popas și la articolul dedicat acesteia.


Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29.08.2020
Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

rossettiarchive.org