Dante Gabriel Rossetti- artistul lunii Mai 2018

12.05.2018

Dante Gabriel Rossetti, n. 12 mai, 1828, Londra - d. 9 aprilie 1882, Birchington-on-Sea, Kent, a fost un pictor, poet, și traducător englez, fondator și reprezentant de seamă al mișcării artistice cunoscute sub numele de "Confreria Prerafaeliților".
 

Frate al poetesei Christina Rossetti și al criticului literar William Michael Rossetti, acesta s-a dedicat încă din tinerețe literaturii, în special poeziei, urmând King's College School, pe care însă a abandonat-o după patru ani, interesul său pentru arta medievală italiană determinându-l să se dedice mai mult picturii, înscriindu-se astfel la cursurile Academiei de Desen, sub îndrumarea lui Henry Sass.


Aici, Rossetti l-a întâlnit pe William Holman Hunt cel care îi va deveni și prieten, continuându-și studiile mai apoi cu pictorul Ford Madox Brown, cel despre care am amintit în articolul dedicat pictoriței Marie Spartali Stillman. Asemenea lui Brown, Rossetti a acordat o atenție sporită cadrelor și decorurilor din picturile sale, în special celor din perioada anilor 1850- 1860, concepute într-un mod iconic.


De atunci și pentru tot restul vieții sale Rossetti și-a pus toată forța creatoare într-o serie impresionantă de portrete ale unei femei puternice, impunătoare, cu ochii mari, blânzi, buni, cu buze pline, voluptoase, senzuale, cu gâtul alungit și structura feței pronunțată, masivă. 


Această femeie pe care o întâlnim în mai toate operele sale este nimeni alta decât lady Spartali, muza si buna sa prietenă. Potențându-se unul pe celălalt, stimulându-și latura creativă, Rossetti și Spartali au reușit să creeze unele dintre cele mai iubite capodopere pre-rafaelite.


Fiind plasată în scene adesea alegorice, femeia Rossetti, aceasta femeie titanică, este înconjurată fie de flori de o adevărata valoare simbolică, de cărți, scrisori, acestea fiind elemente cărora pictorul le-a acordat o atenție sporita odată cu trecerea anilor.
Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

rossettiarchive.org