Dante Gabriel Rossetti - artistul lunii noiembrie

26.11.2021

Gabriel Charles Dante Rossetti,  n. 12 mai, 1828, Londra - d. 9 aprilie 1882, Birchington-on-Sea, Kent, a fost un pictor, poet și traducător englez, fondator și reprezentant de seamă al mișcării artistice cunoscute sub numele de "𝐶𝑜𝑛𝑓𝑟𝑒𝑟𝑖𝑎 𝑃𝑟𝑒𝑟𝑎𝑓𝑎𝑒𝑙𝑖𝑡̗𝑖𝑙𝑜𝑟".
 

Frate al poetesei Christina Rossetti și al criticului literar William Michael Rossetti, acesta s-a dedicat încă din tinerețe literaturii, în special poeziei, urmând King's College School pe care însă a abandonat-o după patru ani, interesul său pentru arta medievală italiană determinându-l să se dedice mai mult picturii, înscriindu-se astfel la cursurile Academiei de Desen sub îndrumarea lui Henry Sass.


Aici, Rossetti l-a întâlnit pe William Holman Hunt, care îi va deveni și prieten, continuându-și studiile mai apoi cu pictorul Ford Madox Brown, despre care am amintit în articolul dedicat pictoriței Marie Spartali Stillman. Asemenea lui Brown, Rossetti a acordat o atenție sporită cadrelor și decorurilor din picturile sale, în special celor din perioada anilor 1850- 1860, concepute într-un mod iconic.


De atunci și pentru tot restul vieții sale Rossetti și-a pus toată forța creatoare într-o serie impresionantă de portrete ale unei femei puternice, impunătoare: cu ochii mari, blânzi și buni, cu buze pline, voluptoase și senzuale, cu gâtul alungit și structura feței pronunțată, masivă.


Această femeie pe care o întâlnim în mai toate operele sale este nimeni alta decât lady Spartali, muza și buna sa prietenă. Potențându-se unul pe celălalt, stimulându-și latura creativă, Rossetti și Spartali au reușit să creeze unele dintre cele mai iubite capodopere pre-rafaelite.


Fiind plasată în scene adesea alegorice, femeia Rossetti - aceasta femeie titanică - este fie înconjurată de flori de o adevărată valoare simbolică, fie de cărți sau scrisori, elemente cărora pictorul le-a acordat o atenție sporită odată cu trecerea anilor.


Latest update: 29 noiembrie 2022GALLERY SHOW

Treizeci și trei de portrete by Dante Rossetti

Religious and Allegorical Paintings


Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

rossettiarchive.org