Marie Spartali Stilman - artista lunii octombrie

12.10.2021
Marie Spartali Stillman, n. 10 martie 1844 - d. 6 martie 1927, a fost o pictoriță pre-rafaelită britanică, de origine greacă, care în timpul celor șaizeci de ani de carieră a produs numai puțin de 100 de lucrări ce au contribuit în mod semnificativ la evolutia expozițiilor din Marea Britanie și Statele Unite. Muză, pictor și model, Marie Spartali Stillman a devenit una dintre cele mai încântătoare prezențe din lumea Pre-raphaelită, aceasta fiind asemănată cu o zeiță datorită trăsăturilor, a eleganței, și a grației de care dădea mereu dovadă. Interesant este că nu mult a durat până când Dante Gabriel Rossetti a aflat că tânăra domnișoară Spartali a devenit eleva familiei Brown, în care se găsea și pictorul Ford Madox Brown.Astfel, tânărul Rossetti nu a putut ezita să nu trimită o scrisoare familiei prin intermediul căreia să se intereseze de cea care avea să îi devină iubită muză pentru mulți ani de-aici încolo. În continuare redam o mică parte din scrisoarea lui Dante către domnul Ford: "Am auzit că domnișoara Spartali este eleva dumneavoastră, domnule Brown. Am mai auzit și că această făptură este una și aceeași cu o frumusețe minunată despre care se vorbesc multe lucruri interesante pe aici pe la noi. Așa că v-aș ruga, dacă se poate, să aveți mare grijă de ea și să nu o lăsați să se vadă cu alți băieți pentru că acest lucru m-ar întrista nespus de mult. Aveți deci grijă de ea, vă rog, până ajung la dumneavoastră!"


Cu trecerea timpului fascinația lui Dante pentru de Spartali se intensifică, acesta descriind-o într-o altă scrisoare, trimisă lui Elliot Norton, de data aceasta, astfel: "She is a noble girl, in beauty, in sweetness and in artistic gifts, and the sky would seem very warm... And the road in front bright and clear... To him who starts on his life's journey foot to foot and hand in hand with her!" Cu toate acestea, Marie ar fi preferat o dragoste mai reală, mai solidă și mai stabilă, în detrimentul unei pasiuni nebune, a unei fantasme, alegând să se mărite cu jurnalistul și pictorul american William James Stillman, în 1871, împotriva dorințelor părinților ei, și să rămână doar o bună prietenă pentru Rossetti.


Relația Mariei cu Stillman a ajutat-o foarte mult pe aceasta, îmbogățindu-i cunoștințele și legând noi prietenii cu alți artiști, călătorind în America, Londra, Franța și Roma, în locuri ce i-au inspirat noile creații artistice, dovada fiind producția din timpul petrecut în Florența (1878-1883), aceasta fiind numită și perioada ei de maturitate artistică. 


Lastest update: 29 noiembrie 2022Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

wikiart.org