Marie Spartali Stillman- artista lunii Iunie 2018

12.06.2018

Estimated reading time: 3 minutes, 31 seconds. Contains 706 words

Marie Spartali Stillman, n. 10 martie 1844 - d. 6 martie 1927, a fost o pictoriță pre-rafaelită britanică de origine greacă, care în timpul celor șaizeci de ani de carieră a produs numai puțin de 100 de lucrări; lucrări ce au contribuit în mod semnificativ la expozițiile din Marea Britanie și Statele Unite.

 

Muză, pictor și model, Marie Spartali Stillman a devenit una dintre cele mai încântătoare prezențe din lumea Pre-raphaelită, aceasta fiind asemănată cu o zeiță(...) datorită trăsăturilor, a eleganței, și a grației de care dădea dovadă. Interesant este faptul că, nu mult a durat până când Dante Gabriel Rossetti a aflat că, tânăra domnișoară Spartali a devenit eleva familiei Brown, familie în care se găsea pictorul Ford Madox Brown.


Astfel, tânărul Rossetti nu a putut ezita să nu trimită o scrisoare familiei respective în care să se intereseze, cu de-amănuntul, de cea care avea să îi devină preaiubită muză pentru mulți ani de-atunci încolo. Voi reda, în continuare, o mică parte din scrisoarea lui Dante către domnul Ford, pentru a putea înțelege mai bine la ce anume mă refer: 


"Am auzit că domnișoara Spartali este eleva dumneavoastră, domnule Brown. Am mai auzit și că, această faptură este una și aceeași cu o frumusețe minunată despre care se vorbesc multe lucruri interesante pe aici pe la noi. Așa că, v-aș ruga dacă se poate, să aveți mare grijă de ea și să nu o lăsați să se vadă cu alți băieți pentru că, acest lucru m-ar întrista nespus de mult... Aveți deci grijă de ea, vă rog, până ajung la dumneavoastră!"


Cu trecerea timpului, fascinația lui Dante față de Spartali se intensifică, acesta descriindu-o într-o altă scrisoare, trimisă lui Elliot Norton de data aceasta, astfel- voi reda textul direct în limba engleză, după cum urmează: "She is a noble girl, in beauty, in sweetness and in artistic gifts, and the sky would seem very warm... And the road in front bright and clear... To him who starts on his life's journey foot to foot and hand in hand with her!"


Cu toate acestea, se pare că, Marie ar fi preferat o dragoste mai reală, mai solidă și mai stabilă, după cum ar spune unii oameni în zilele noastre, în detrimentul unei pasiuni nebune, a unei fantasme, alegând să se mărite cu jurnalistul și pictorul american William James Stillman în 1871, împotriva dorințelor părinților ei, și să rămână doar o bună prietenă pentru Rossetti.


Relația Mariei cu Stillman a ajutat-o foarte mult pe aceasta, îmbogățindu-i cunoștințele și legând noi prietenii cu alți artiști, călătorind în America, Londra, Franța și Roma(...) locuri ce au inspirat-o, de altfel, în noile ei creații artistice, dovada fiind chiar producția ei artistică în timpul și după timpul petrecut în Florența (1878-1883); aceasta fiind numită și perioada ei de maturitate ca și artistă. Și acum, pentru că am aflat puțin din povestea de viață a superbei Lady Spartali, vă invit să vizionați și galeria de artă!


PS: Știu că, de obicei, la celelalte articole am preferat să îmi exprim mai mult părerea vis-a-vis de artiști și capodoperele lor, să trecem în revistă tehnicile folosite de aceștia ș.a.m.d. doar că, de data aceasta, am ales să traduc câteva informații adunate de prin presa internațională. 


Mărturisesc că, am făcut acest lucru fiindcă  m-a intrigat povestea de iubire (neîmpărtășită) dintre Dante Gabriel Rossetti și Marie Spartali Stillman, și m-am gândit să vă pun și pe dumneavoastră la curent cu aceste chestiuni. 😊 De asemenea, pentru și mai multe detalii despre Dante și Spartali, puteți accesa și linkul către articolul de aici: Dante Gabriel Rossetti.


Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29.08.2020Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

wikiart.org