John William Waterhouse - artistul lunii septembrie

21.09.2021

John William Waterhouse, n. 6 aprilie 1849, Roma, Statele Papale - d. 10 februarie 1917, Londra, Anglia, Regatul Unit, a fost un pictor englez prerafaelit, cunoscut datorită lucrărilor sale emoționante, pline de tensiune, pasiune, melancolie și nostalgie, lucrări ce se axează pe o conturarea cât mai realistă, dar pe un fond romantic, a unor personaje feminine din mitologia greacă și romană și literatură - precum cele din legendele Regelui Arthur.
 

Cu toate că acesta a fost unul dintre membrii Frăției Pre-rafaelite, acesta nu s-a dezis de la a adăuga o tentă de impresionism operelor sale, de la a jongla între tonurile de lapis lazuli și gri, reușind astfel să creeze ceea ce unii au numit mai târziu prerafaelismul modern. Așadar, apelând la teme stilistice din două curente, anume prerafaelismul și impresionismul, pictorul englez a reușit să devină membru al Academiei Regale de Artă în anul 1871, urmând ca în anul 1975 să predea la St. John's Wood Art School.


Printre picturile sale celebre putem reaminti The Lady of Shalott, Ophelia, Undine, Hylias și Nimfele, Sirena, opere vândute și cu impresionanta sumă de £6.6millioane: tabloul "Saint Cecilia" fiind cumpărat de Andrew Lloyd Webber Art Foundation, în anul 2000.


Latest update: 29 noiembrie 2022
Referințe: 

artsy.net

artble.com

athenaeum.org

biography.com

tate.org