John William Waterhouse - artistul lunii septembrie

21.09.2021

John William Waterhouse, n. 6 aprilie 1849, Roma, Statele Papale - d. 10 februarie 1917, Londra, Anglia, Regatul Unit, a fost un pictor englez prerafaelit, cunoscut datorită lucrărilor sale emoționante pline de tensiune și pasiune, melancolie și nostalgie. Acesta a elaborat lucrări ce se axează pe o conturarea cât mai realistă, dar totuși pe un fond romantic, a unor personaje feminine din mitologia greacă și romană și literatură, precum cele din legendele Regelui Arthur.
 

Cu toate că a fost unul dintre membrii Frăției Pre-rafaelite, acesta nu s-a dezis de la a adăuga o tentă de impresionism operelor sale. Adesea a jonglat între tonurile de lapis lazuli și gri, reușind astfel să creeze ceea ce unii au numit prerafaelismul modern -  a apelat deci la teme stilistice din două curente, prerafaelismul și impresionismul. Waterhouse a fost membru al Academiei Regale de Artă în anul 1871, urmând ca în anul 1975 să predea la St. John's Wood Art School.


Printre picturile sale celebre putem reaminti The Lady of Shalott, Ophelia, Undine, Hylias și Nimfele, Sirena, sau o operă vândută și cu impresionanta sumă de £6.6millioane. mai exact tabloul "Saint Cecilia", cumpărat de Andrew Lloyd Webber Art Foundation în anul 2000.


Latest update: 29 noiembrie 2022
Referințe: 

artsy.net

artble.com

athenaeum.org

biography.com

tate.org