John William Waterhouse - artistul lunii Iulie 2018

12.07.2018

John William Waterhouse, n. 6 aprilie 1849, Roma, Statele Papale - d. 10 februarie 1917, Londra, Anglia, Regatul Unit, a fost un pictor englez prerafaelit, cunoscut datorită lucrărilor sale emotionante,  pline de tensiune, pasiune, melancolie, și nostalgie, lucrări ce se axează pe o conturarea cât mai realistă, pe un fond romantic, a unor personaje feminine din mitologia greacă și romană, precum cele din legendele Regelui Arthur, și din literatură.
 

Cu toate că Waterhouse a fost unul dintre membrii Frăției Pre-rafaelite, acesta nu s-a dezis de la a adăuga o tentă de impresionism operelor sale, de la a jongla între tonurile de lapis-lazuli și gri, reușind astfel să creeze ceea ce unii au numit mai tarziu, prerafaelismul modern.


Așadar, apelând la teme stilistice din două curente, anume prerafaelismul și impresionismul, pictorul englez a reușit să devină membru al Academiei Regale de Artă în anul 1871, urmând ca în anul 1975 să predea la St. John's Wood Art School.


Printre picturile sale celebre putem reaminti "The Lady of Shalott", "Ophelia", "Undine", "Hylias și Nimfele", "Sirena", opere vândute și cu impresionanta sumă de £6.6millioane, de pildă tabloul "Saint Cecilia", cumpărat de Andrew Lloyd Webber Art Foundation, în anul 2000.
Referințe: 

artsy.net

artble.com

athenaeum.org

biography.com

tate.org