Élisabeth Vigée Le Brun- artista lunii decembrie

03.12.2021

Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, n. 16 aprilie, 1755 - d. 30 martie, 1842, a fost o renumită pictoriță franceză a secolului al XVIII-lea, una dintre cele mai apreciate reprezentante a stilului rococo, cunoscută în mod deosebit pentru cele 30 de portrete exemplare ale reginei Maria Antoaneta, lucrări executate într-o manieră plină de precizie și grație în care a ales să își prezinte clienta.
 

Fiica portretistului Louis Vigée și a unei coafeze, aceasta a reușit să atragă atenția câtorva artiști, de la o vârstă relativ fragedă, printre care și a lui Joseph Vernet, fiind acceptată ulterior la Académie de Saint-Luc. În vremea adolescenței, în anul 1776, Elisabeth s-a căsătorit cu un artist, Jean-Baptiste Le Brun, cu care a avut o fiică, Jeanne-Julie-Louise. 


Acesta ar fi blocat-o de la admiterea la cea mai prestigioasă academie de pictură, Académie Royale, din pricina faptului că etica profesională nu permitea aparent ca un dealer de artă ori rudele sale de gradul I sau II să studieze fie să predea în cadrul academiei. Cu toate acestea, Louis al XVI-lea a intervenit în favoarea ei, iar în anul 1783 pictorița a reușit să intre la academia respectivă cu succes. 


În anul 1779, Elisabeth a mers la reședința regală de la Versailles, pentru a picta primul ei portret al Mariei Antoaneta. Rămânând de-a dreptul încântată de rezultat, regina a angajat-o pe Elisabeth ca portretist preferat.



În anul 1802 aceasta s-a întors la Paris, pentru o scurtă perioadă, iar între anii 1803-1805 a ales să locuiască și să lucreze în Londra, din pricina faptului că nu se poate acomoda stilului de viață de la Paris. În anul 1805 se întoarce in țara natală și se stabilește definitiv la Paris. Atunci unul dintre colegii ei a ajutat-o să își reînnoiască cetățenia și să se reunească cu soțul ei, fără statutul oficial al căsătoriei însă. 


După decesul soțului, din anul 1813, și după decesul fiicei sale din 1819,  lucrările ei ulterioare au inclus și câteva scene mitologice și portrete ale unor indivizi notabili, printre care și Prințul Țării Galilor (mai târziu, George IV al Angliei), sora lui Napoleon, Caroline Murat, și Germaine de Staël. Între anii 1835-1837 Elisabeth Vigée Le Brun și-a publicat memoriile, intitulate Suveniruri, în trei volume, iar în data de 30 martie 1842 aceasta s-a stins la reședința din Paris.


Văzută de unii ca un spion, de alții ca un pion în jocurile politice, de unii ca o revoluționară - prin prisma faptului că aceasta s-a pictat având un zâmbet cu gura deschisă, lucru de neconceput până atunci în lumea aristocrată –  iar de alții fiind văzută ca un model de femeie puternică, putem spune, cu toată convingerea, Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun nu a avut o viață obișnuită, ea nu a fost o femeie obișnuită.


Update: 8. 02 . 2023




Referințe:

artsy.net

biography.com

chateauversailles.fr

franceculture.fr

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!