Élisabeth Vigée Le Brun- artista lunii Februarie 2018

04.02.2018

Estimated reading time: 3 minutes, 25 seconds. Contains 684 words

Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun, n. 16 aprilie, 1755 - d. 30 martie, 1842, a fost o renumită pictoriță franceză a secolului al XVIII-lea, una dintre cele mai apreciate reprezentante a stilului rococo, cunoscută în mod deosebit pentru cele 30 de portrete de neegalat făcute pentru regina Maria Antoaneta și datorită manierei pline de grație, rafinament și finețe, în care a ales să își prezinte clienții- clienți care făceau parte, de obicei, din clasa nobililor.
 

Fiica portretistului Louis Vigée, cel de la care a și primit primele instrucțiuni, și a unei coafeze, aceasta a reușit să atragă atenția câtorva artiști de la o vârstă relativ fragedă, printre care și a lui Joseph Vernet; fiind acceptată ulterior la Académie de Saint-Luc. În vremea adolescenței, în anul 1776 mai exact, Elisabeth s-a căsătorit cu un artist care era totodată și dealer de artă, anume cu Jean-Baptiste Le Brun, cu care a avut o fiică pe numele ei Jeanne-Julie-Louise. 


Acesta ar fi blocat-o de la admiterea la cea mai prestigioasă academie de pictură, Académie Royale, din pricina faptului că, etica profesională nu permitea ca un dealer de artă sau rudele sale de gradul I ori II să studieze ori să preda în cadrul academiei. Cu toate acestea, Louis al XVI-lea a intervenit în favoarea ei, iar în anul 1783 pictorița a reușit să intre la academia respectivă cu succes. 


În anul 1779, Elisabeth a mers la reședința regală de la Versailles pentru a picta primul ei portret al Mariei Antoaneta. Rămânând de-a dreptul încântată de rezultat, regina a angajat-o pe Elisabeth ca portretist al ei preferat, urmând ca, cu trecerea timpului, lady Le Brun să picteze un total de 30 de tablouri ale reginei; după cum am menționat și la începutul acestui articol. 


În anul 1802 aceasta s-a întors la Paris pentru o perioadă scurtă, iar între anii 1803-1805 a ales să locuiască și să lucreze în Londra, din pricina faptului că, nu se poate acomoda stilului de viață de la Paris; un stil cu totul diferit față de ce știuse ea că era(...) urrmând ca în anul 1805 să se întoarcă, totuși, în țara natală și se stabilească definitiv la Paris. Atunci, unul dintre colegii ei a ajutat-o să își reînnoiască cetățenia și să se reunească cu soțul ei, fără statutul oficial al căsătoriei însă. 


După decesul soțului, din anul 1813, și după decesul fiicei sale din 1819,  lucrările ei ulterioare au inclus și câteva scene mitologice și multe portrete ale unor indivizi notabili, printre care și Prințul Țării Galilor (mai târziu, George IV al Angliei), sora lui Napoleon, Caroline Murat, și Germaine de Staël. Între anii 1835-1837 Elisabeth Vigée Le Brun și-a publicat memoriile, intitulate Suveniruri, în trei volume, iar în data de 30 martie 1842 aceasta s-a stins din viața la reședința din Paris.


Văzută de unii ca un spion, de alții ca un pion în jocurile politice, de unii ca o revoluționară datorită faptului că, s-a pictat având un zâmbet cu gura deschisă- lucru de neconceput până atunci în lumea aristocrată- iar de alții fiind văzută ca un model de femeie puternică, putem spune că, Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun nu a avut o viață obișnuită. Élisabeth-Louise Vigée-Le Brun chiar nu a fost o femei obișnuită!


În concluzie, aș dori să subliniez faptul că, mă bucur dacă am reușit să vă aduc câteva informații noi ori să vă clarific anumite nedumeriri privitoare la această mare artistă și vă invit, ca în continuare, să vă bucurați de galeria virtuală de mai jos.


Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29.08.2020Secția: Portrete


Referințe:

artsy.net

biography.com

chateauversailles.fr

franceculture.fr

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!