Introducere în Pre-rafaelism

01.05.2018

Estimated reading time: 3 minutes, 6 seconds. Contains 622 words

Curent artistic apărut în Anglia la mijlocul secolului al XIX-lea, Prerafaelitismul se diferențiază de celelalte mișcări prin faptul că, a refuzat reproducerea mecanică, rigidă, și artificială- în opinia prerafaeliților, bineînțeles- a operelor de artă victoriene, dar și prin faptul că a creat ceea ce astăzi noi numim simbolul artei prerafaelite: inconfundabila femeie prerafaelită, despre care vom vorbi în amănunt în cadrul articolul Dante Gabriel Rossetti, mai exact.
 

Așadar, cu intenția de a duce arta la un alt nivel, trei tineri artiști pe numele lor John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti, și William Holman Hunt, au întemeiat în anul 1848 ceea ce avea să se cunoască ca și Confreria Prerafaelită. Considerând că, arta lui Rafael pune mai presus marii clasici decât orice alți pictori, acești tineri prerafaeliți au ținut să îi studieze și pe maeștrii care au precedat lui Rafael- de aici și numele de prerafaelitism sau prerafaelism. 


Aceștia au preferat să îi studieze atât pe pictorii din perioada Evului Mediu Târziu, pe cei din perioada Renașterii Timpurii, dar și pe artiștii contemporani lor, cum ar fi pe William Turner, Théodore Géricault, Eugène Delacroix și Jean Auguste Ingres.


Alegându-și teme din diverse domenii precum literatura, religia, sau mitologia, artiștii prerafaeliți au reușit să creeze adevărate capodopere de artă literaturizante, moralizatoare sau ezoterice, ca și rezultat al unei imaginații pline de exuberanță și vitalizatoare, elementul pictorial de bază axându-se pe o reprezentare cât mai fidelă a naturii;  reprezentarea fiind făcută ntr-o manieră cât mai autentică, mai puţin sofisticată decât cea întâlnită în structura clasică a Renaşterii propriu-zise.


De asemenea, este bine de menționat faptul că, acești tineri- cum ar fi Dante Gabriel Rossetti- şi-au dovedit nu doar talentul pictoricesc, dar și pe cel literar, prin intermediul poemelor descriptive şi decorative, ca de exemplu Autumn Idleness sau The Woodspurge; acesta publicând și volume de poezii şi traduceri din poeţi italieni: The Early Italian Poets, publicat în 1861.


Atitudinea neconvenţională a lui Rossetti faţă de etica epocii victoriene a reflectat, altfel spus, un element important al prerafaelitismului, adică spiritul său revoluţionar, caracterizant anului 1848 de altfel, creaţiile în versuri şi proză ale acestuia, cât și ale celorlalți artiştilor prerafaeliţi, fiind reunite în revista confreriei numită The Germ. 


Iar acum, după această mică introduce în prerafaelism, vă voi prezenta unele dintre cele mai frumoase opere artistice ale vremii, opere care sper că, vor reuși să vă încânte inimile și privirile. De asemenea, ca o precizare: artiștii asupra cărora ne vom opri în articolele viitoare sunt: a) Dante Gabriel Rossetti - artistul lunii Mai 2018; b) Marie Spartali Stillman - artista lunii Iunie 2018; c) John William Waterhouse - artistul lunii Iulie 2018; d) Evelyn de Morgan- artista lunii August 2018.
 

Toate referințele și alte detalii necesare le găsiți, ca de obicei, după galerie. ↓ PS: Enjoy it! 😊 Update: 29. 08.2020Secția: (predominant) Portrete


Referințe:

artsy.net

athenaeum.org

biography.com

eclecticlight.com

rossettiarchive.org

Puteți descărca galeriile de pe contul meu de Pinterest.