Marie Bracquemond- artista lunii Decembrie 2018

22.12.2018

Estimated reading time: 3 minutes, 3 seconds. Contains 613 words

Marie Bracquemond, născută sub numele de Marie Anne Caroline Quivoron, la data de 1 decembrie 1840, în Argenton-en-Landunvez, lângă Brest, Bretania, a fost una dintre cele mai remarcabile pictorițe impresioniste, despre care însăși criticul Philippe Burty a afirmat că  "Marie a fost unul dintre cei mai inteligenți elevi din studioul Ingres" , și care, totodată, a fost considerată "una dintre cele trei doamne impresioniste", alături de Mary Cassatt și Berthe Morisot.

În timp ce îi studia cu mare atenție pe vechii maeștri de la Louvre, Félix Bracquemond, un artist în porțelanuri și arte decorative, a observat-o pe tânăra Marie, în timp ce aceasta își lua notițele, și s-a îndrăgostit pe loc de ea. Cu ajutorul criticul Eugène Montrosier, un prieten bun de al său, Félix a reușit să se împrietenească cu Marie și, de atunci, au fost inseparabili; urmând ca la scurt timp să se și logodească, deși mama ei s-a opus cu vehemență. În 1870, aceasta îl aduce pe lume pe micul Pierre Braquemond, cel care avea să îi și scrie o scurtă, dar impresionantă, biografie; o biografie intitulată "La Vie de Félix et Marie Bracquemond".

Soțul ei a început să o introducă încetul cu încetul în lumea artiștilor, aceasta manifestând o admirație față Chardin, Alfred Stevens, Monet și Degas, care, spre dezgustul lui Felix, au devenit și mentorii ei. Astfel că, între 1887-1890, sub influența impresioniștilor, stilul acesteia a început să se schimbe, să ne introducă într-o altă atmosferă, folosind culori din ce în ce mai vii și mai intense, multe dintre lucrările ei fiind pictate în aer liber, în special în grădina din Sèvres.

Între timp, Félix a fost numit director al studioului Haviland din Auteuil, iar de atunci relația dintre ei a început să capete un nou contur. O stare de neliniște a început să domnească în familia Braquemond, Pierre, fiul Mariei, dezvăluindu-ne că, tatăl său devenise gelos pe mama lui, ba din pricina faptului că aceasta alesese impresionismul ca și modalitate de expresie artistică, ba din pricina faptului că aceasta reușea să creeze adevărate opere de artă impresioniste, gravuri, schițe și desene.

Criticându-i munca foarte aspru și refuzând să își mai prezinte soția, artiștilor de peste hotare, Felix a devenit, încet dar sigur, omul care a pus capăt carierei de artist a Mariei. Astfel că, în anul 1890, Marie Bracquemond, fiind sleită de puteri de la atâtea certuri, a abandonat cariera de pictor, nu înainte de a-și onora câteva comenzi private. Cât pe din față, cât pe din dosul soțului ei, Marie a rămas o adevărată apărătoare a valorilor și tehnicilor impresioniste, aceasta afirmând că: "Impresionismul este ca o gură de aer proaspăt pentru societate. El nu te învață doar în ce direcție să privești, ci și cum să privești lucrurile. Pentru mine, impresionismul este ca acel moment când deschizi fereastra dis-de-dimineață și, pe lângă acel val de aer curat, mai simți și soarele și o mireasmă bogată."

Se mai cunoaște faptul că, Marie Bracquemond a participat la expozițiile impresioniste din 1879, 1880 și 1886; în 1879 și 1880, unele dintre picturile fiind publicate în La Vie Moderne. În 1881, a expus cinci lucrări la Galeria Dudley din Londra; acest om minunat urmând a se stinge din viață la Paris, în 17 ianuarie 1916.


Referințe: în josul paginii ↓ Update: 21.08.2019Secția: Scene și Portrete


Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

biography.com

the-athenaeum.org

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!