Claude Monet- artistul lunii Septembrie 2018

22.09.2018

Estimated reading time: 3 minutes, 15 seconds. Contains 650 words

Oscar-Claude Monet, n. 14 noiembrie 1840, Paris, Franța - d. 5 decembrie 1926, Giverny, Franța, a fost unul din reprezentanții de seamă ai impresionismului, curent artistic apărut în ultima parte a secolului al XIX-lea; curent despre care am vorbit și în articolul anterior.
 

Considerat de unii critici fondatorul Impresionismului, Monet s-a făcut foarte cunoscut datorită interesului său acordat captării luminii naturale și creării unei atmosfere cât mai calde și luminoase, abstracte chiar.


Talentul artistic și l-a cultivat încă de mic, cu toate că tatăl său ar fi dorit ca tânărul Monet să intre în afacerea familiei. Astfel, la doar vârsta de 14 ani, avându-l ca prim mentor pe Eugene Boudin, chiar dacă la începutul călătoriei sale arrtistul nu rezona deloc cu lucrările acestuia, Monet a reușit să își vândă primul său tablou.


După ce s-a deschis spre acest stil, tânărul Monet a afirmat că: "... în sfârșit, ochii mi s-au deschis și am înțeles cu adevărat natura. Am învățat în același timp s-o iubesc!". Așadar, datorită omului care l-a inițiat în tehnica "plen air", o tehnică care nu era permisă în acele timpuri în lumea academică, Monet avea să își pună amprenta în lumea artistică.


Cariera sa a fost întreruptă, la un moment dat, de stagiul militar în Algeria care ar fi trebuit să dureze șapte ani, dar care s-a oprit din pricina unei febre tifoidă la numai doi ani după înrolare. 


Astfel că, în 1859 Monet s-a întors la Paris, loc în care l-a cunoscut și pe cel carea avea să îi devină cel mai bun prieten din studenție, Camille Pissarro, și unde și-a început studiile la Académie Suisse, de altfel. În 1862, a devenit studentul lui Charles Gleyre, persoană prin intermediul căreia a reușit să îi întâlnească și pe Pierre-Auguste Renoir, Frederic Bazille și Alfred Sisley, persoane alături de care avea să formeze mișcarea impresionistă.


La finele anului 1860 a pictat "Femeia în Grădină", avându-o drept model pe Camille Doncieux, lady cu care s-a și căsătorit mai târziu, mai exact în 1870. După nașterea primului lor copil, aceștia s-au mutat la o casă în Argenteuil, în apropierea Senei, și au locuit în acel loc timp de șase ani, până când Camille a trecut în cealaltă lume în 1879.


Monet s-a mutat apoi la o casă din Giverny, Eure, în regiunea Haute-Normandie, unde avea să muncească la una dintre cea mai deosebită sursă de inspirație, Grădina sa, iar în 1892 s-a recăsătorit cu Alice Hoschede, o doamnă de care se îndrăgostise încă din vremea căsătoriei cu Camille.


De menționat este faptul că, în 1872 acesta a vizitat Le Havre, loc în care a și lucrat la pictura "Impresie: răsărit de soare", pictură care a fost expusă în 1874 la ceea ce avea să se numească Prima Expoziție Impresionistă și de la care ar fi pornit însăși denumirea acestei mișcări- Impresionismul. Moartea și-a găsit-o în 1926, fiind înmormântat la Cimitirul Bisericii Giverny, Eure, in regiunea Haute-Normandie, Franța.


Referințe: în josul paginii ↓ Update: 29.08.2020


Secția:  Portrete și Scene


Secția:  Poduri și Lacuri


Secția:  Natură moartă și Flori


Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

biography.com

the-athenaeum.org

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!