Introducere în Impresionism

01.09.2018

Estimated reading time: 2 minutes, 55 seconds. Contains 585 words

Curent artistic apărut în secolul al XIX-lea, în Franța, care adoptă o viziune modernă asupra lumii, impresionismul se detașează de academismul tradițional care promovează temele alegorice și mitologice, preferând să se concentreze asupra scenei în sine, a unui obiect sau asupra unui fenomen. 
 

Dezvoltându-se mai cu seamă în perioada 1867 și 1886, impresionismul este considerat ca fiind una dintre cele mai importante manifestări artistice fără de care arta nu ar fi ajuns astăzi la acest nivel.


Pictând în aer liber, artistul impresionist conturează o imagine care parcă se topește, care pare că se diluează în atmosfera din scena redată de el(...) o scenă simplă cu o tematică la fel de simplă, o scenă din viața de zi cu zi, unde umbrele sunt înlocuite de cât mai multe jocuri de lumini, unde culorile neutre sunt înlocuite de culori vii, vibrante, și magnetizante.


Astfel, opera artistului impresionist devine o compoziție liberă care surprinde elemente în mișcare și experiențele personajelor din poveste, înlocuind astfel dramaticul portret al clasicilor. Cu alte cuvinte, impresionismul marchează trecerea de la tradiționalism către modernism. Impresionismul marchează o perioadă a operelor cât mai dinamice cu putință, în care lumina are un loc privilegiat pentru artistul impresionist.


Termen folosit pentru prima dată de Louis Leroy, un cunoscut critic de artă care s-a lăsat influențat de stilul lui Claude Monet, în special de pictura "Răsăritul", acest curent prezintă evenimente pline de optimism, de viață și de speranță, în care omul- ci nu o zeitate sau scenele de război, de exemplu- este eroul principal.  


Lăsându-se ghidat de impulsurile de moment, artistul impresionist reușește să transpună totul foarte rapid pe pânza sa, în locul în care natura capătă o altă valoare- o valoare reală de această dată, adică exact așa cum este ea. 


Schimbările majore prin care trece societatea în perioada Revoluției Industriale se regăsesc în mod frecvent și în picturile impresioniste, acestea părând adesea neterminate tocmai datorită faptului că, artiștii preferă să surprindă în mod cât mai spontan tot ce se află în jurul lor, eliberându-se astfel de strânsorile clasicului studio.


Primii care au respins regulile tradiționale și au fost numiți mai apoi părinții impresionismului au fost Diego Velasquez, Francisco Goya, Courbet Ingres so John Constable, aceștia fiind urmați de pictorul Claude Manet în anul 1863, cel din urmă reprezintând un model pentru tinerii artiști impresionști.


Cu toate acestea, în articolele următoare, noi ne vom opri asupra următorilor artiști, implicit asupra următoarelor artiste, anume: a) Claude Monet- artistul lunii Septembrie 2018, b) Mary Cassat- artista lunii Octombrie 2018, c) Edmund Tarbell- artistul lunii Noiembrie 2018 și, nu în cele din urmă, d) Marie Bracquemond- artista lunii Decembrie 2018.


Și, după cum spune englezul, without further ado, let's look at this impressive gallery. 😊 Update: 29.08.2020


Secția: Scene și Portrete


Secția: Portrete și Scene


Referințe:

artsy.net

artrenewal.org

biography.com

the-athenaeum.org

wikiart.org

Puteți descărca galeriile de pe contul meu de Pinterest.