Asigurarea calității și transparenței prin peer-review la revista Artesane Studio

ANUNȚ IMPORTANT

Transparență și încredere:

La Artesane Studio, ne angajăm să oferim cititorilor noștri conținut de cea mai înaltă calitate. De aceea, dorim să anunțăm că toate studiile publicate în revista noastră sunt supuse unui proces riguros de peer-review.


1. Ce este peer-review-ul?

Peer-review-ul este un proces independent în care experți din domeniul respectiv evaluează un manuscris pentru a se asigura că este precis, original și relevant pentru domeniul respectiv. Acest proces contribuie la menținerea standardelor academice și la asigurarea calității informațiilor publicate.


2. De ce este important peer-review-ul?

  • Asigură calitatea cercetării: Asigurând calitatea cercetării, procesul de peer-review se manifestă ca un instrument esențial, dar nu absolut, în identificarea și remedierea eventualelor inexactități sau insuficiențe din conținutul manuscriselor.
  • Promovează obiectivitatea: Prin intermediul acestui proces, se asigură că evaluarea manu­scrise­lor se desfășoară în mod imparțial și echidistant, contribuind astfel la consolidarea integrității cercetării.
  • Crește credibilitatea cercetării: Consolidând prestigiul și valoarea cercetării, publicarea într-o revistă ce adoptă metoda peer-review reprezintă un indiciu al eticii și calității studiului.
  • Promovează transparența: Încurajând transparența și accesibilitatea, peer-review-ul oferă cititorilor posibilitatea de a evalua modul în care a fost realizată fiecare investigație științifică.


3. Ce înseamnă acest lucru pentru cititorii noștri?

Atunci când vă dedicați lecturii unui studiu publicat în cadrul revistei Artesane Studio, vă este garantat faptul că acesta a fost supus unei atente evaluări din partea specialiștilor din domeniul respectiv. Această procedură conferă certitudinea calității și credibilității cercetării oferite în publicație.


4. Cum decurge procesul nostru de peer-review?

Pe data de 16 aprilie 2024, Artesane Studio și-a extins metodele de evaluare a manuscriselor în cadrul cercetărilor sale. Astfel, în prezent, revista noastră hibrid utilizează două proceduri distincte de peer-review, anume invitațională și dubu-orb.

  • Peer-review dublu orb este un proces de evaluare în care identitățile atât ale autorilor, cât și ale recenzorilor sunt păstrate confidențiale. Astfel, recenzorii nu știu cine sunt autorii lucrării pe care o evaluează, iar autorii nu știu cine sunt recenzorii responsabili pentru evaluarea lucrării lor. Acest lucru este menit să asigure o evaluare obiectivă și imparțială a lucrărilor, eliminând orice potențială influență a relațiilor personale sau prejudecăților.
  • În schimb, peer-review invitațional implică desemnarea explicită a recenzorilor de către editori sau autorii lucrării. Recenzorii știu cine sunt autorii lucrării pe care o evaluează și autorii știu cine sunt recenzorii care evaluează lucrarea lor. Acest proces se bazează pe încrederea în obiectivitatea și competența recenzorilor desemnați pentru a oferi o evaluare adecvată și constructivă.
  • Diferența principală între cele două metode constă în nivelul de confidențialitate al identităților implicate în procesul de evaluare. Peer-review dublu orb oferă un nivel mai mare de obiectivitate și elimină prejudecățile legate de identitatea autorului sau a recenzorului, în timp ce peer-review invitațional se bazează pe încrederea în competența recenzorilor desemnați. Ambele metode au avantaje și dezavantaje, iar alegerea între ele depinde de specificul domeniului de cercetare și de politicile editoriale ale fiecărei reviste sau publicații științifice.


5. De ce am decis să facem acest anunț?

Deși am presupus că auditoriul nostru este familiarizat cu procedura de peer-review a articolelor publicate în cadrul revistei, ne dorim să cultivăm un nivel superior de transparență referitor la standardele noastre de evaluare și să asigurăm publicul că se poate baza pe autenticitatea și rigurozitatea procesului nostru editorial.


Vă mulțumim că citiți Artesane Studio!

Pentru a obține informații suplimentare referitoare la publicația noastră, vă invităm să consultați platforma online accesibilă la adresa www.nicollhellen.com/about, unde aveți posibilitatea să explorați conținutul fie în limba română, fie în limba engleză.Nicoll-Hellen
Director și Editor-șef, Artesane Studio

Cele mai noi publicații

Fiți mereu la curent cu noutățile!

Privind în adâncul sufletului lumii,
Un mănunchi împletit de amintiri apofatice
Veghează cu o tăcere solemnă călătoria noastră,
Asemenea unor santinele așezate sub cerul fulgerător,
Devenind simboluri ale nemărginitului.