Jean-Honoré Fragonard- artistul lunii Martie 2018

04.03.2018

Jean-Honoré Fragonard, n. 5 aprilie 1732, Grasse - d. 22 august 1806, Paris, a fost un renumit pictor și print maker francez, reprezentant al stilului rococo, cunoscut în mod deosebit pentru temele sale hedoniste, înfloritoare, pentru scenele îndrăznețe, provocatoare, create într-un mod subtil.
 

De la o vârstă fragedă acesta a arătat un adevărat talent pentru artă, astfel încât părinții l-au trimis să studieze sub îndrumarea celebrului pictor François Boucher.


François i-a permis tânărului Jean să picteze câteva replici ale operelor sale, iar la vârsta de numai 20 de ani acesta a câștigat premiul de la Roma, și o bursă la Academia Franceză, prin intermediul picturii "Jeroboan Sacrificing to the Golden Calf".


Trei ani mai târziu, Jean-Honoré s-a mutat la Academia Franceză de Artă din Roma, loc care i-a inspirat în mod profund lucrările următoare, prin grădinile romantice, prin temple și grote, prin terase și fântâni. 


Exuberant, prolific și inventiv, acesta a renunțat la ideea de a urma o carieră convențională, dictată de structura ierarhică a Academiei Regale și a ales să lucreze într-o manieră mult mai potrivită stilului său: o manieră ce a favorizat jocul, ludicul, eroticul, și bucuriile familiei. Astfel, Jean-Honoré a elaborat o formă modernă a stilului rococo stabilit de Antoine Watteau și François Boucher.


Una dintre cele mai renumite picturi ale lui Fragonard este pictura "The Swing", cunoscută și sub numele de "The Happy Accidents of the Swing" (titlul său original), o pictură în ulei din colecția Wallace din Londra. Se pare că această pictură a fost comandată de dramaturgul francez Charles Colle, care i-ar fi solicitat lui Fragonard să o picteze pe amanta sa aflată pe un leagăn.  


În principiu, tabloul cu pricina arată un tânăr ascunzându-se în tufişuri, care privește către o femeie aflată într-un leagăn, aceasta fiind împinsă de soţul ei mai în vârstă care se află în spate şi care nu este conştient de prezenţa amantului. În timp ce se află în leagăn și își aruncă un pantof către statuia unui Cupidon, femeia permite amantului ei să arunce o privire pe sub fusta sa. În spate, de partea soţului, se află sculptura a doi îngeri, unul dintre aceștia privind la fel de hipnotizat sub fusta tinerei femei.


Cu toate aceste realizări totusi, timp de jumătate de secol, din motive necunoscute, Jean-Honoré Fragonard a fost trecut cu vederea din Volumul de Istorie al Artei din anul 1873 al lui Wilhelm Lübke. La o reevaluare mai atentă a volumului, poziția sa printre maeștrii francezi a fost analizată, așa cum se cade, acesta găsindu-se într-un bun final pe locul cuvenit. 

Secția: Scene


Referințe:

artsy.net

biography.com

chateauversailles.fr

franceculture.fr

wikiart.org

Puteți descărca galeria de aici!