UN NOU RĂZBOI FRATRICID SE ANUNȚĂ

04.03.2022

Acela este războiul românului contra român. Mulți dintre noi nu aplaudăm decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, indubitabil, dar nici pe cea a lui Joe Biden de a modela viitorul omenirii aparent după bunul său plac, fapt demonstrabil. Acest teatru de război negreșit poate avea efecte nebănuite asupra întregii planete, în special în Ucraina, evident, dar și asupra vecinilor ei deopotrivă, de pildă asupra românilor, fenomen ce nu se aduce ori este interzis a se pune în discuție!

Această analiză se dorește a fi una mai mult filosofică, o timidă încercare, ci nu o schiță militară ori de altă natură (pentru acestea vizitați articolele anterioare). Ea caută mai mult să ne sustragă din granițele unui subiectivism năucitor, în care suntem prinși, captivi fiind în propria mândrie, să ne elibereze din această bulă, de sub această cupolă de iluzii, plasă de păianjen.

 
O analiză asupra ideilor, a ideologiilor, a implementării lor, asupra culturii războiului și cum ne afectează acesta în mod direct, cum modelează aceste filosofii comportamentele sociale și în ce măsură le poate controla. Aceasta nu este o analiză cuprinzătoare, fiind distribuită și pe rețelele sociale, însă poate fi una valabilă de început.

 
Să venim cu o altă perspectivă asupra lucrurilor ceva mai detașată, echilibrată. Chiar dacă ne apropiem de extincția speciei noastre, puțin probabil în viitorul apropiat, o astfel de idee ar putea rămâne asemenea unui testament al iubirii - undeva într-un loc mistic, tainic, nepângărit, dintr-un colț de univers.


                                                            𝐈𝐍𝐕𝐈𝐓𝐀𝐓𝐈𝐄 𝐋𝐀 𝐏𝐀𝐂𝐄


Unii oameni nu au reușit să exprime, clar, ceea ce urmează a fi pus în dezbatere, din pricina emoțiilor puternice cu care se confruntă în primul rând. Cu cât politicienii noștri ne atrag mai mult în acest conflict, cu atât repercusiunile vor fi mai grave pe o perioadă îndelungată! Nu susținerea politicii ucrainene ori a celei rusești ar trebui să ne preocupe la modul absolut. Bineînțeles, o analiză asupra acestor evenimente este și va rămâne necesară în contextul european în care ne aflăm, acela de trecere în așa numita nouă eră, în 𝑒𝑟𝑎 𝑣𝑎̆𝑟𝑠𝑎̆𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖, dar o evaluare impecabilă, atât de timpurie, este puțin realizabilă.


Orice analiză pripită se va face asupra sa este de la sine înțeles incompletă. Tocmai de aceea 𝗻𝗶𝗺𝗶𝗰 𝗱𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗼𝗻𝗳𝗹𝗶𝗰𝘁 𝘀̗𝗶¹ 𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗿 𝗺𝗮𝗶 𝗳𝗶 𝗻𝘂 𝗮𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗻𝗲 𝗱𝗶𝘃𝗶𝘇𝗲𝘇𝗲, 𝗰𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗲𝘀𝘂𝗹 𝗻𝗮𝘁̗𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗮𝗿 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶 𝘀𝗮̆ 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲𝘇𝗲, 𝘀𝗮̆ 𝗻𝗲 𝘂𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆. Noi ne-am făcut datoria de creștini, iar acum a sosit vremea să ne îngrijim și de țara noastră! Căci iată cum, parcă pe furiș, un anume om, pe numele său Fenechiu, vorbea ieri în plen despre cum indivizii ca noi ar trebui arestați pentru minunatul fapt de a îndrăzni să gândească!

 
Mai amintim aici de o listă care a scandalizat o națiune întreagă. În această perspectivă, poporul a sugerat domnului B. să dea publicității o listă completă a tuturor agenților străini din România. Acum, dacă cititorii vor explora contul inițiatorului, îi vor zări pe Mr. Fritz și pe mulți alți membri ai controversatului său partid. Prin urmare, lista nu e una obiectivă și, ca atare, putem concluziona că din această cauză inițiatorul nu a completat toate rubricile "necesare".


Revenind la realitate: incontestabil, sunt agenți ruși prin România! La fel există și austrieci, nemți, americani. Înainte de a veni cu diverse afirmații în spațiul public este necesar să verificăm, cu mare atenție, datele! Nu putem acuza fără dovezi, doar pentru că o anumită persoană ne-ar fi antipatică, tot așa precum nu putem apela la jigniri atunci când nu mai avem argumente! 


Nu în ultimul rând, într-o democrație nu ar trebui să se întâmple astfel de lucruri (precum cele menționate anterior). Să nu uităm că o situație de o asemenea proporții, cum este cea a războiului, fie el ruso-ucrainean sau altul, comportă mai multe nuanțe, iar oamenii au dreptul să își pună întrebări în legătură cu un subiect sau altul. Cetățenii au dreptul să gândească sau, de ce nu, să nu se gândească la un anumit eveniment, oricare ar fi acesta!


Războiul confirmă deci nu doar starea de degradare sufletească la care s-a ajuns, după cum bine se poate vedea din exemplele de mai sus, la care vom adăuga numaidecât: atragerea bisericii în jocurile politice și utilizarea elementelor religioase în scopuri propagandistice, renumite picturi, icoane, și (sau) texte blasfemiatoare. Acolo unde unii tind spre transumanism și alții aleg înălțarea spirituală, apare ca urmare necesitatea unei reconstrucții umane.


Războiul vorbește despre noi și ce se află interiorul nostru. Un cumul de credințe auto-distructive, un efect al unei mari carențe de empatie, o lipsă a comuniunii cu divinitatea, acesta este războiul. Cât despre fuziunea dintre politic și biserică, vom discuta data viitoare. În final recomand 𝑻𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒂 𝒑𝒐𝒍𝒊𝒕𝒊𝒄𝒂̆ 𝒂 𝒍𝒖𝒊 𝑷𝒂𝒗𝒆𝒍 de Jacob Taubes și 𝑶𝒑𝒖𝒔 𝑫𝒆𝒊 de Giorgio Agambén. PACE! "Pacea va fi lucrul dreptății, roada dreptății va fi liniștea și nădejdea în veci de veci. Atunci poporul meu va locui într-un loc de pace, în sălașuri de nădejde și în adăposturi fără grijă." Isaia, Cap. 32. 16-17, N.H., 3.03.2022


𝐁𝐈𝐁𝐋𝐈𝐎𝐆𝐑𝐀𝐅𝐈𝐄

• Nihilism bit.ly/3trXmqCbit.ly/3HAgg3H

• Universalism bit.ly/3HA74ME7bit.ly/3KfBFRn

• Realism. Relativism. Constructivism bit.ly/3pDFLuN

• Globalism bit.ly/3KjAr7N

• Ecumenism bit.ly/3hDj19M

• Imperialism bit.ly/3Ka1l1E

Pentru alte articole legate de fenomenul războiului puteți vizita postările anterioare (2020-2021). Lista cu recomandări de carte va fi actualizată pe parcurs.