Introducere în Rococo

04.12.2017

Estimated reading time: 2 minutes, 12 seconds. Contains 443 words

Privită ca o continuare a barocului, datorită jocurilor de umbre și lumini, cât și a varietăților de detalii și ornamente, arta rococo și-a găsit debutul în Franța la începutul secolului al XVIII-lea, urmând ca mai apoi să se răspândească în întreaga Europă și în cele două Americi, în special în America latină.
 

Totuși, arta rococo se deosebește de celelalte curente prin stilul ei ludic și prin reprezentarea unor atmosfere hedonice, frivole, pline de erotism chiar. Originea denumirii de rococo provine din asocierea cuvântul italian "Barocco", adică perla cu formă neregulată- cuvântul acesta și are obârșia însăși în denumirea stilului baroc și a cuvântul franțuzesc "Rocaille", simbol al unui grup ornamental de scoici și pietricele.


Acest curent ne mai surprinde în mod plăcut cu arhitectura sa asimetrică, delicată-jucăușă, cu abundența curbelor ce curg lin, cu spiralele nesfârșite parcă, dar și prin cromatica sa plină de pasteluri, toate acestea revărsându-se în atenția pentru fiecare detaliu pe care o acordau reprezentanții vremii respective operelor lor. 


Și că tot veni vorba de reprezentanți, m-am gândit ca în continuare să vă prezint o mostră din capodoperele acestei perioade minunate, implicit câteva dintre operele artiștilor asupra cărora ne vom opri în articolele viitoare, anume: a) François Boucher - artistul lunii Ianuarie 2018; b) Élisabeth Vigée Le Brun - artista lunii Februarie 2018; c) Jean-Honoré Fragonard - artistul lunii Martie 2018; d) Rosalba Carriera - artista lunii Aprilie 2018.


PS: pentru o mai bună vizualizare a galeriei, vă recomand să accesați link-ul de pe laptop. Update: 29. 08.2020
Secția: Scene


Secția: Portrete


Referințe:

artsy.net

biography.com

chateauversailles.fr

franceculture.fr

wikiart.org

Puteți descărca galeriile de pe contul meu de Pinterest.