Introducere în Rococo

04.12.2017

Estimated reading time: 2 minutes, 12 seconds. Contains 443 words

Privită ca o continuare a barocului, datorită jocurilor de umbre și lumini, cât și a varietăților de detalii și ornamente, arta rococo și-a găsit debutul în Franța la începutul secolului al XVIII-lea, urmând ca mai apoi să se răspândească în întreaga Europă cât și în cele două Americi, în special în America latină.

Totuși, arta rococo se deosebește de celelalte curente atât prin stilul ei ludic cât prin reprezentarea unor atmosfere hedonice, frivole, pline de erotism chiar. Originea denumirii de rococo provine din asocierea cuvântul italian "Barocco", adică perla cu formă neregulată; cuvântul în care își are obârșia însăși denumirea stilului baroc și cuvântul franțuzesc "Rocaille", adică un grup ornamental de scoici și pietricele.

De aici, se deduce faptul că în stilul rococo ne putem întâlni cu motive de decor care cuprind aceste pietricele și scoici/ chochili. Totodată, pe parcursul descoperii acestui curent, un curent care atrage prin arhitectura asimetrică, plăcută și jucăușă, care atrage prin abundența curbelor, ce curg lin, și a spiralelor parcă nesfârșite, care atrage prin cromatica sa plină de pasteluri, ne putem bucura de atenția pentru fiecare detaliu pe care o acordau reprezentanții vremii respective. Și că tot veni vorba de reprezentanți, m-am gândit ca în continuare să vă prezint o mostră din capodoperele acestei perioade minunate, implicit câteva dintre operele artiștilor asupra cărora ne vom opri în articolele viitoare, și nu numai, anume: a) François Boucher - artistul lunii Ianuarie 2018; b) Élisabeth Vigée Le Brun - artista lunii Februarie 2018; c) Jean-Honoré Fragonard - artistul lunii Martie 2018; d) Rosalba Carriera - artista lunii Aprilie 2018.

PS: pentru o mai bună vizualizare a galeriei vă recomand să accesați link-ul de pe laptop...

Update: 21.08.2019
Secția: Scene


Secția: Portrete


Referințe:

artsy.net

biography.com

chateauversailles.fr

franceculture.fr

wikiart.org

Puteți descărca galeriile de pe contul meu de Pinterest.