Rubrica"artistul lunii" 

28.11.2017

Elżbieta Brożek

Într-o societate în care suntem asediați de informații de tot felul, și din toate unghiurile, este destul de dificil să putem deosebi profunzimea de superficialitate, la fel cum este destul de dificil să putem deosebi calitatea de cantitate, indiferent de ce arie a dezvoltării umane am vorbi- cel puțin până când, cu multă ambiție, forță de muncă, și dezvoltarea viziunii holistice reușim să vedem dincolo de aparențe.

Tocmai de aceea, pentru iubitorii de artă, de frumos, am creat rubrica Artistul Lunii. Această rubrică are ca scop principal conturarea și/(sau) dezvoltarea spiritului artistic, în plan teoretic pentru început, făcând apel la trei lucruri esențiale în demersul nostru, din punctul meu de vedere:

1) Nu cred că mai este necesar să amintim faptul că orice domeniu de activitate își are istoria sa, astfel încât o mică incursiune în istoria artei- selectând acele perioade care pot afirma că m-au marcat în mod deosebit, este pe cât se poate de bine venită; aceste perioade la care fac referire fiind: rococo, pre-rafaelism, realism-modernism și/simbolism, și nu în cele din urmă, impresionism.

2) Selectarea și prezentarea biografiilor unor artiști marcanți ai vremurile stipulate în rândurile anterioare, într-un mod cât mai simplu- pe înțelesul tuturor, pentru a facilita memorarea datelor-cheie. Această prezentare se va face în ordine cronologică, atribuind câte patru luni unei singure epoci, ca de exemplu,  stilului rococo i se vor dedica lunile Ianuarie-Aprilie; respectiv câte doi domni și două doamne, pentru a mulțumi ambele sexe și de ce nu- ca o mică glumă, pentru a fi în acord cu vibrația anului 2018 (2).

3) Crearea și prezentarea unei mici galerii de artă (vizuală) virtuale, într-un mod cât mai plăcut și modern- în acord cu cerințele actuale; un mic exemplu avându-l în restul articolului și în galeria de mai jos, cu mențiunea că nu voi intra în detalii, acesta fiind, după cum am specificat, doar un model de prezentare; și de asemenea, cu mențiunea că nu sunt studentă la Arte, ci doar sunt foarte pasionată de tot ceea ce înseamnă Artă, Cultură, și bineînțeles Literatură- drept urmare, persoanelor interesate de aprofundarea unor cunoștințe în domeniu le sugerez să îmi lase un comentariu în secțiunea de comentarii și să îmi spună dacă vor dori să prezint și un top al cărților de artă pe care le-am citit, până la momentul acesta, și pe care le recomand cu drag.

Pictorița realist-simbolistă, de origine poloneză, Elżbieta Brożek, supranumită și "The red hat", a reușit să fascineze un public numeros, din peste 20 de țări, cu ajutorul lucrărilor sale fermecătoare și a stilului ei unic.

Ce se poate observa destul de repede, este faptul că aceasta preferă să se joace cu nuanțele de roșu și de portocaliu, și să experimenteze mereu motivele florale, atât în portrete, grafică, cât și în picturile pe sticlă.

Personal, mă declar o fană a acestei doamne remarcabile, motiv pentru care nu am putut ezita să nu vă prezint picturile mele preferate din toată galeria ei, de la ora actuală.

PS: Inițial optasem ca o parte din aceste opere să îmi completeze una dintre cărți, anume Ancestral, însă am decis ca pentru cartea în format fizic să aleg tablouri ceva mai temperate, pentru a nu obosi ochii cititorilor-privitorilor...

Anyaway... Enjoy it!

PS2: nu îmi este cunoscut ca această pictoriță să își denumească în vreun fel lucrările....

Puteți descărca galeria de aici!

Update: 7.02.2018